Jaká je souvislost mezi vyhořením a využíváním vašich talentů?

Jaká je souvislost mezi vyhořením a využíváním vašich talentů?

V rámci své praxe často vidím, jak důležité je využívání vlastních talentů pro pracovní i životní spokojenost. Na Den duševního zdraví bych chtěla upozornit na to, jak velkou roli hraje správné či nesprávné využívání našich talentů a silných stránek v souvislosti s duševním zdravím a prevencí vyhoření.

Většina lidí si vyhoření spojuje s tím, že dělají práci, která jim nevyhovuje nebo jim není přirozená. To je samozřejmě častý důvod, ale existují i jiné, méně zjevné příčiny, které mohou překvapit. Dnes vám představím hlavní důvody, které se často opakují u mých klientů a přidám konkrétní příklady z praxe.

1. Vyhoření z práce, která neodpovídá vašim talentům

Toto je důvod, který asi nikoho nepřekvapí. Pokud trávíte většinu svého času činnostmi, které vám nesedí a neodpovídají vašim silným stránkám, je jen otázkou času, kdy dojde k vyhoření. Práce, která vás neobohacuje, ale naopak vás stojí energii, vede k frustraci, ztrátě motivace a dlouhodobě k narušení duševního zdraví.

Jak se to projevilo u mé klientky? Jedna z mých klientek má silný talent Společenský (Woo). Tento talent znamená, že potřebuje být obklopená lidmi, komunikovat a spolupracovat v týmu. Ale její profese ji držela většinu času v malé kanceláři s minimální interakcí s ostatními. Chyběl jí kontakt s lidmi, což vedlo k frustraci a pocitu osamělosti. Tento nedostatek sociálního kontaktu a absence příležitostí využít svůj talent způsobily, že byla nešťastná a blížila se k vyhoření.

➡️ Zamyslete se: Děláte práci, která odpovídá vašim talentům? Pokud ne, možná je čas zvážit, zda byste se neměli zaměřit na jiné profese či příležitosti, kde byste je mohli více využívat. 

2. Vyhoření způsobené nezvládnutými silnými talenty

Překvapivým důvodem vyhoření může být i to, že vás vyčerpávají právě vaše nejsilnější talenty. Jak je to možné? Každý talent má svou zvládnutou a nezvládnutou formu. Pokud talent nepoužíváte správně, může se stát zdrojem stresu a tlaku. Nezvládnuté talenty totiž mohou vést například k tomu, že si na sebe klademe příliš vysoké nároky, což nakonec vede k vyčerpání a zhoršení duševního zdraví. 

Reálné zkušenosti mých klientů

Další má klientka zjistila, že její silný talent Relator (budování vztahů) jí bránil v tom, aby se cítila dobře ve velké skupině lidí. V kombinaci s talentem Empatie nasávala každý den pocity ostatních, což ji v práci s větším počtem lidí velmi vyčerpávalo. Když pracovala jeden na jednoho, cítila se lépe, ale v kolektivu byla vystavena přílišnému tlaku a postupně se blížila k vyhoření.

Mnoho mých klientů s talentem Zodpovědnost (Responsibility) má problém říkat ne. Nedokážou odmítnout další úkoly, i když už mají plný rozvrh. To vede k tomu, že si nakládají více, než je reálné zvládnout. Problém však není v množství úkolů, ale v tom, že ke každému úkolu přistupují stejně zodpovědně. Cítí silnou potřebu splnit vše ve slíbené kvalitě a včas, ale jakmile mají příliš mnoho úkolů, začínají pociťovat stres a frustraci. Tato zátěž je postupně táhne dolů, cítí se přetížení a nervózní, což je vede na cestu k vyhoření.

➡️ Zamyslete se: Používáte své talenty tak, aby vám sloužily, nebo se někdy dostávají do své nezvládnuté formy a přetěžují vás? Naučit se ovládat své talenty je klíč k tomu, aby vás posilovaly, ne oslabovaly.

3. Vyhoření z neuznání a nedocenění talentů

Další, méně zřejmý důvod, který ovlivňuje naši pohodu je, když lidé své talenty využívají, ale nikdo je za to neocení. Tento pocit nedocenění může vést k frustraci a postupné ztrátě motivace, což má negativní dopad na duševní zdraví. Vynakládáte úsilí, používáte své silné stránky, ale pokud si toho nikdo nevšímá nebo vás za to nikdo neocení, cítíte, že to nemá smysl.

➡️ Zamyslete se: Cítíte se ve své práci oceněni za to, jak využíváte své talenty? 

Prevence vyhoření: Naučte se pracovat se svými talenty

Prevence vyhoření není jen o tom, najít práci, která vám sedí. Jde o to, naučit se efektivně pracovat se svými talenty. Správně využívané talenty vám dodávají energii a motivaci. Klíčem je vědět, jak své silné stránky využívat v práci i v osobním životě tak, aby vás posilovaly a neoslabovaly.

➡️ Klíčová otázka: Jak efektivně pracujete se svými talenty? Využíváte je tak, aby vám přinášely energii, nebo vás spíše vyčerpávají?

Chcete zjistit, zda využíváte své silné talenty správně a nevyčerpávají vás? Nebo máte pocit, že vás vaše práce frustruje a chtěli byste zjistit, zda to není tím, že využíváte spíše své  nedominantní talenty než ty dominantní? Můžete si rezervovat úvodní schůzku zdarma, kde vám o tom ráda řeknu více.

Jana Valušová
Mou vášní je seberozvoj, práce se silnými stránkami a osobní vizí. Mým posláním je pomoci vám objevit vaše talenty, přeměnit je v silné stránky, najít v životě nadšení, směr a smysl, abyste ho žili podle svých představ a užívali si ho na maximum. Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů